Login
Somtoday
Slide background

Klassieke talen

Je hoort wel eens de vraag: 'Wat heb je aan die klassieke talen?' Kort en krachtig: heel veel! Laten we eens wat voorbeelden noemen: je hebt vast wel eens van de Griekse helden Herakles en Odysseus gehoord. Bij Grieks en Latijn gaan we met vele helden mee op avontuur en natuurlijk zijn daar ook de goden bij betrokken. In je omgeving, in het buitenland, in de taal en in de literatuur zal je dus vaak sporen van de Grieken en Romeinen tegenkomen.
 

Verder gaan we natuurlijk ook aan de slag met het vertalen van Griekse en Latijnse teksten. Puzzelen met woordjes en zinnen om zo het verhaal te ontrafelen. Daarbij leer je meteen heel wat Franse, Engelse en Duitse woorden, want heel veel woorden komen rechtstreeks uit het Latijn of Grieks. In de bovenbouw worden de zinnen wat langer, de teksten wat ingewikkelder en de inhoud soms wat filosofischer. Afhankelijk van het eindexamenonderwerp duiken we het laatste jaar in een tragedie, een geschiedwerk of spannende verhalen over gedaanteveranderingen. De inhoudelijke bespreking wordt dan steeds belangrijker.


Wat komt er aan bod?


· Cultuur: Maak kennis met de bekendste mythologische verhalen van de Grieken en Romeinen. Verder leer je meer over hoe de Grieken en Romeinen leefden: hoe zagen hun huizen en tempels eruit, hoe dachten ze over het leven en de dood, hoe belangrijk waren helden en goden voor hen? Je gaat de wereld van de Grieken en Romeinen ook met nu vergelijken. Een belangrijke vraag is dan of er veel veranderd is of juist niet. En vind jij dat een goede of slechte verandering?


· Woordenschat: Het begin van het leren van iedere taal is het opbouwen van een woordenschat. Het is de bedoeling dat je aan het einde van de derde klas ongeveer 350 Griekse en 500 Latijnse woorden kent. Omdat sommige leerlingen het leren van Latijnse en met name Griekse woorden – het Grieks heeft immers andere letters! – moeilijk vinden, besteden we daar in de les extra aandacht aan. Woordjes leren is belangrijk omdat je bij iedere taal 75% van de woorden moet kennen om een tekst goed en vlot te kunnen vertalen en te begrijpen waar het over gaat.


· Grammatica: We gaan dieper in op grammatica – het ontleden van zinnen in kleinere delen. Om een vreemde taal te leren moet je beginnen bij de basis van iedere taal: de grammatica. Om een Griekse en Latijnse tekst te vertalen moet je immers kunnen zien wat de persoonsvorm en wat het onderwerp van een zin is. Daarvoor moet je bij de klassieke talen rijtjes uit je hoofd leren. Dat is voor sommige leerlingen lastig maar als je die eenmaal uit je hoofd kent, merk je hoe logisch en wiskundig Grieks en Latijn eigenlijk in elkaar zitten!


· Teksten vertalen: Het vertalen van een Griekse of Latijnse tekst kun je het beste vergelijken met het maken van een legpuzzel: de woordjes zijn de stukjes van de puzzel en de grammatica helpt je om de stukjes op de juiste plaats te leggen. Zo maak je een goede Nederlandse vertaling. Je bent dus tegelijkertijd bezig met Nederlands: wat is een goede of mooie Nederlandse zin? Ook heb je hiervoor tekstbegrip nodig want om een hele tekst goed te vertalen moet je begrijpen waar het over gaat.


Bij de klassieke talen leer je ook de volgende vaardigheden:
 

· Taalinzicht: Je gaat dieper op grammatica in en bouwt een grote woordenschat op. Dit vergroot je taalinzicht bij Grieks en Latijn maar ook bij andere talen.
 

· Tekstbegrip: Je oefent voortdurend in het nadenken over de inhoud van (soms moeilijke) teksten.
 

· Analytisch vermogen: Bij het vertalen van Grieks en Latijn leer je systematisch een taal 'te lijf te gaan'.
 

· Culturele vorming: Je maakt kennis met wereld van de oudheid en de invloed daarvan op de Europese cultuur.
 

· Relativerend vermogen: Je leert je in te leven in mensen uit een andere tijd en andere cultuur, waardoor ook een grotere verdraagzaamheid in het heden voor andere culturen en mensen ontstaat.

Hot news

Juf Sophie - aanmelden voor kolomavonden

Juf Sophie is er speciaal voor de leerlingen van groep 8. Zij neemt je bij de hand en laat je kennismaken met het voortgezet onderwijs op het Sophianum. Daarom is er een aantal activiteiten de komende maanden. Tu...

Lees meer

Foto
News
pijl
Foto
Hot news

Juf Sophie - aanmelden voor kolomavonden

Juf Sophie is er speciaal voor de leerlingen van groep 8. Zij neemt je bij de hand en laat je kennismaken met het voortgezet onderwijs op het Sophianum. Daarom is er een aantal activiteiten de komende maanden. Tussen 4 en 7 november...
Lees meer
Hot news

Juf Sophie - aanmelden voor kolomavonden

Juf Sophie is er speciaal voor de leerlingen van groep 8. Zij neemt je bij de hand en laat je kennismaken met het voortgezet onderwijs op het Sophianum. Daarom is er een aanta...
Lees meer
Foto
Kalender

November 2024

Klik op de datum van je keuze om de activiteiten te bekijken.

Hot news

Juf Sophie - aanmelden voor kolomavonden

Juf Sophie is er speciaal voor de leerlingen van groep 8. Zij neemt je bij de hand en laat je kennismaken met het voortgezet onderwijs op het Sophianum. Daarom is er een aanta...
Lees meer
Foto
INSCHRIJVEN

Ben je overtuigd? Het kan ook niet anders. Klik hier en vul het formulier in. We nemen snel contact op.

INSCHRIJVEN

Ben je overtuigd? Het kan ook niet anders. Klik hier en vul het formulier in. We nemen snel contact op.

LVO LVO Heuvelland Elos AOSL Technasium Erasmus Maatschappelijk stage