Login
Somtoday
Slide background

Wat is het Technasium?

Ben jij de wetenschapper van de toekomst? Heb jij fantastische ideeën en wil je deze omzetten in daden? Ben jij de ontwerper van die nieuwe meubels en dat mooie huis? Dan ben je bij het Sophianum aan het juiste adres! Sophianum is een Technasium. Op het Technasium maak je kennis met verschillende beroepen uit de bètawerelden. Je kruipt in de huid van bijvoorbeeld een architect, digital media designer, medisch bioloog, levensmiddelentechnoloog of een civiel technisch ingenieur.

Wat is het Technasium?
Een Technasium is een onderwijsstroom voor leerlingen op havo en vwo waarbij het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) gegeven wordt. Tijdens projecten van negen weken kom je twee keer per week bij elkaar in de Technasiumwerkplaats. Hier werk je aan ‘echte’ vraagstukken van bedrijven buiten school. Onderzoek doen naar een kolonie in de ruimte, het ontwerpen van een wellness complex en het bedenken van een nieuw krokodillenverblijf in een dierentuin zijn voorbeelden van projecten.

Per jaar werk je aan drie van dit soort projecten. Zoals bij elk vak op havo en vwo krijg je voor de O&O projecten een cijfer. Aan het einde van een project presenteer je de resultaten van je werk aan de opdrachtgever, je docent, je klasgenoten en soms ook aan je ouders. Ook moet je jezelf en elkaar beoordelen. Het nemen van initiatief, samenwerking en inbreng van kennis tellen allemaal mee! Het Technasium biedt jou de kans om je talent op het gebied van bèta en techniek te ontdekken. Ben je creatief, nieuwsgierig en vindt je het leuk om in kleine groepjes ‘echte’ vraagstukken te onderzoeken en uit te werken dan is O&O écht iets voor jou!
 

Meteen de praktijk in
Bij elk project neem je een kijkje in de praktijk. Samen met je klas bezoek je bedrijven om te kijken hoe het daar aan toe gaat. Door praktisch werken in projecten doe je veel kennis op die je ook kunt gebruiken op een wetenschappelijke manier: niet alleen doen, maar ook verder denken en zo werken aan verbetering.
​Door te doen, weet je waar je voor leert!
 

Teamwork
Teamwork is een belangrijk onderdeel van het Technasium. Je werkt altijd samen in kleine groepjes, waarbij je leert de taken goed te verdelen. Met je team werk je aan oplossingen voor kleine en grote uitdagingen op basis van verschillende probleemstellingen. Zo kom je erachter in welke rol jij je het prettigst voelt, waar je kwaliteiten en talenten liggen. Door de taken binnen het team slim te verdelen, kom je tot een goed eindresultaat, want je kunt natuurlijk niet alles tegelijk doen! Hiermee leg je al meteen een stevige basis voor de toekomst, want ook later tijdens je vervolgstudie en uiteindelijke beroep zul je vaak moeten samenwerken. En zo word je, als je naar het hbo of naar de universiteit gaat, niet in het diepe gegooid.
 

Is het Technasium iets voor mij?
Bij het Technasium leer je kennis meteen in de praktijk toe te passen. Zo weet je waar je het allemaal voor leert! Je moet wel behoorlijk actief zijn. Je wilt graag weten hoe iets werkt of in elkaar zit. Je houdt van informatie opzoeken in de bibliotheek en het internet.

Verder word je steeds competenter. Je leert veel en ontwikkelt vaardigheden en eigenschappen die je als toekomstige vakman of vakvrouw nodig hebt om succesvol te zijn. Naast een flinke dosis kennis, leer je je fantasie gebruiken bij het vinden van oplossingen, doorzetten en werken volgens een planning binnen een team.

 

Hot news

PO Muziek: avond vol variatie

Trillend hangen haar handen boven de toetsen van de piano. Je ziet haar bijna denken: laat me in hemelsnaam de juiste akkoorden aanslaan. In de aula kun je een speld horen vallen. De handen gaan naar beneden, het ak...

Lees meer

Foto
News
pijl
Foto
Hot news

PO Muziek: avond vol variatie

Trillend hangen haar handen boven de toetsen van de piano. Je ziet haar bijna denken: laat me in hemelsnaam de juiste akkoorden aanslaan. In de aula kun je een speld horen vallen. De handen gaan naar beneden, het akkoord klinkt. Een br...
Lees meer
Hot news

PO Muziek: avond vol variatie

Trillend hangen haar handen boven de toetsen van de piano. Je ziet haar bijna denken: laat me in hemelsnaam de juiste akkoorden aanslaan. In de aula kun je een speld horen val...
Lees meer
Foto
Kalender

April 2024

Klik op de datum van je keuze om de activiteiten te bekijken.

Hot news

PO Muziek: avond vol variatie

Trillend hangen haar handen boven de toetsen van de piano. Je ziet haar bijna denken: laat me in hemelsnaam de juiste akkoorden aanslaan. In de aula kun je een speld horen val...
Lees meer
Foto
INSCHRIJVEN

Ben je overtuigd? Het kan ook niet anders. Klik hier en vul het formulier in. We nemen snel contact op.

INSCHRIJVEN

Ben je overtuigd? Het kan ook niet anders. Klik hier en vul het formulier in. We nemen snel contact op.

LVO LVO Heuvelland Elos AOSL Technasium Erasmus Maatschappelijk stage