Login
Somtoday
Slide background

Brugklas ABC

A

Aanwezigheid
Er wordt goed gecontroleerd of je aanwezig bent. Dat zetten de docenten in Magister. Als je zonder reden afwezig bent, worden je ouders gebeld door Enterpoint.

Administratie
Heb je vragen over het inloggen in Magister, wil je je adres wijzigen of andere persoonlijke gegevens doorgeven, dan kun je terecht bij de dames van de administratie. Ze hebben een balie in de buurt van de docentenkamer.

Agenda
Tegenwoordig heb je geen papieren agenda meer nodig. In Magister ​zetten de docenten het huiswerk.

Aula
Dat is een ander woord voor kantine. Hier breng je de pauze door.

B
 

Blokuur
Een blokuur betekent dat je twee lessen achter elkaar hebt van hetzelfde vak/project. De les duurt dan 100 minuten.

Bovenbouw
Het voortgezet onderwijs bestaat uit de onderbouw en de bovenbouw. De onderbouw bestaat uit klas 1 en 2 (bij vmbo-mix/mavo xl) of klas 1 t/m 3 (bij havo en vwo). De bovenbouw bestaat uit klas 3 en 4 (bij vmbo mix/mavo xl), klas 4 en 5 (bij havo) of klas 4 t/m 6 (bij vwo).

C
 

Conciërge
Op het Sophianum hebben we een aantal conciërges. Zij doen heel veel. Je kunt beter vragen: `Wat doet een conciërge níet?'. Van kluisjes repareren en afwezigheid controleren tot het verkopen van proefwerkblokken.

Corvee
Corvee is een strafmaatregel. Die houdt in dat je de aula of de omgeving rond school schoon moet vegen.

D

Decaan
De decaan is iemand die je helpt bij vragen als: `Wat wil ik later worden?' of `Welke studie past het beste bij mij?'. Je kunt altijd een afspraak maken voor advies. Onze decaan is mevr. Essers.

Docent(e)
Op de basisschool had je een meester of een juffrouw. Een docent is een chique naam voor een leraar, een lerares wordt ook wel docente genoemd.

E

Eindexamen
Je sluit de middelbare school af met je eindexamen. Dit is een grote toets per vak. Als je slaagt voor je examen, dan krijg je een diploma.

Enterpoint
Als je uit de les verwijderd wordt met een gele kaart, ga je naar Enterpoint. Dit is een kantoortje in de blauwe gang. Mevrouw Thisssen is de leerlingenbegeleidster van Enterpoint. Bij haar kun je ook terecht bij ziek en beter melden.

F

Faalangst
Sommige leerlingen maken zich zoveel zorgen over een proefwerk, dat ze er last van krijgen en niks meer weten. Dat noemen ze faalangst. Op het Sophianum helpen we deze leerlingen.

G

Gele kaart
Wanneer je uit de les verwijderd wordt, krijg je een gele kaart. De docent heeft al ingevuld waarom hij jou verwijderd heeft, jij vult jouw kant van het verhaal in. De mentor krijgt deze gele kaart ook te lezen. De kaart wordt naar huis gestuurd en komt in je leerlingendossier.

Geodriehoek
Uiterst belangrijk bij wiskunde en nask: de geodriehoek. Een van de schoolspullen die je moet aanschaffen als je in de brugklas komt.

K

Kaften

Elke dag heb je boeken in je schooltas. Deze boeken moet je aan het einde van het jaar weer teruggeven. Om ze een beetje netjes te houden, moet je deze boeken kaften. Je doet er een speciaal papier omheen. Leuk werkje voor in de laatste vakantieweek, of je vraagt iemand anders natuurlijk!

Kolom
​De verschillende leerniveaus heten op het Sophianum een kolom. Elke kolom heeft een vast docententeam dat les geeft aan de klassen binnen die kolom. Een teamleider staat aan het hoofd van de kolom. Veel zaken die met school te maken hebben, worden in de kolom geregeld.

Kluisje
Op onze school kun je een kluisje krijgen. Hier kun je je jas en boeken in opbergen. Aan het begin van het schooljaar krijg je hier informatie over. Ben je je kluisjessleutel kwijtgeraakt, dan ga je naar de conciërge.

L

​Leerlingenplatform

Elke kolom​ heeft een leerlingenplatform. Dit bestaat uit leerlingen die mee willen praten en beslissen over allerlei dingen die op school en in de kolom gebeuren. Het leerlingenplatform vergadert regelmatig met de teamleider.

Leerlingenraad
Het Sophianum heeft een actieve leerlingenraad. Zij organiseren leuke feesten, zoals bijv. het kerstgala.

LO
Dit vak zul je op je lesrooster zien staan. Het is de afkorting voor lichamelijke opvoeding. In de sporthal en multifunctionele zaal krijg je dan sportlessen.

M

Magister
Magister is een erg handig progamma dat op school gebruikt wordt. Docenten zetten hier je punten in, het huiswerk wordt hier genoteerd en kunt opdrachten digitaal inleveren. Als je afwezig of telaat bent in een les, wordt dit in Magister genoteerd. Ook je ouders kunnen inloggen in Magister. Teamleiders sturen hun post via Magister.

Mentor
Elke klas heeft z'n eigen mentor, iemand die er voor zorgt dat het goed met jou gaat. Vergelijk hem of haar een beetje met de meester of juffrouw van de basisschool.

Multifunctionele ruimte
​Deze nieuwe zaal is in 2016 naast de school gebouwd. Als je op je lesrooster mfr ziet staan, weet je dat je daar moet zijn.

O

Onderbouw
Het voortgezet onderwijs bestaat uit de onderbouw en de bovenbouw. De onderbouw bestaat uit klas 1 en 2 (bij vmbo-mix / mavo) of klas 1 t/m 3 (bij havo en vwo). De bovenbouw bestaat uit klas 3 en 4 (bij vmbo), klas 4 en 5 (bij havo) of klas 4 t/m 6 (bij vwo).

Overhoring
Een kleine schriftelijke toets over een klein gedeelte van de lesstof. Een overhoring telt 1 x mee voor het rapport. Op school noemen we dit ook wel een SO.

Passer                        
Een passer koop je als je naar de middelbare school gaat. Je kunt er mooie cirkels mee tekenen, zonder dat je daar een bloempot bij nodig hebt. Je gebruikt je passer tijdens wiskunde en tekenen. 

Plannen
Spreek uit: plennen.  Plannen betekent vooruit kijken en je tijd organiseren. Als je plant, bedenk je wat je moet doen, hoe lang iets duurt en wanneer je dus moet beginnen om het op tijd af te krijgen.

Proefwerk
Een proefwerk is een grote toets. Een proefwerk telt zwaarder mee dan een overhoring.

Q
Dat is geen leuke letter, die slaan we over!

R

Rooster
Een overzicht van de lessen die je hebt, noemen ze een rooster. Op het rooster kun je precies zien in welk lokaal je moet zijn en welke les je hebt. De roosters staan ook op de Sophianumsite.

Roosterwijziging
Het kan soms gebeuren dat er iets verandert in je lesrooster. Een docent is ziek en zijn les valt uit. Dat noemen ze een roosterwijziging. De roosterwijzigingen kun je nalezen op de TV 's in school, op de Sophianumsite, of op je smartphone (via Magister).

Rekenmachine
Hoofdrekenen hoef je niet meer zo vaak te doen, want op de middelbare school mag je een rekenmachine gebruiken. Je leert ook wat alle geheimzinnige knopjes betekenen. 

S

Schooltas
Een goede schooltas is erg belangrijk. Koop er één die stevig is, goed tegen regen en wind kan en je met twee banden op je rug kunt doen. Een tas die je met een band over je schouder draagt lijkt misschien stoer. Maar de rugpijn die je ervan krijgt is dat een stuk minder.

SE
​Staat voor schoolexamen. Dit is een proefwerk in de bovenbouw. Het punt van dit proefwerk telt al mee voor het examen.

Social media
Ná school mag je het Sophianum best volgen op Twitter, Instagram en Facebook.

SO
Staat voor een schriftelijke overhoring. Dit is een overhoring op papier, die iedereen voor zichzelf maakt. Een SO telt minder zwaar meer dan een proefwerk.

T

Teamleider
Een teamleider heeft de leiding over een bepaalde kolom, bijvoorbeeld de havo. Wanneeer je problemen hebt, kun je bij ook de teamleider terecht.

U

Uitval
Soms kan het gebeuren dat een les uitvalt. Dat wil zeggen dat de les niet doorgaat. Het kan ook voorkomen dat er een docent toezicht komt houden. Dan werk je gewoon aan het vak, ook al is de 'echte' docent er niet bij.

V

Vertrouwenspersoon
Als je problemen hebt die je niet met je ouders, vrienden, docenten of mentor kunt of wilt bespreken, dan kun je terecht bij een vertrouwenspersoon.

W

Website
Het Sophianum heeft een heel actuele website. Hier vind je álle informatie over school, maar ook foto's, filmpjes en berichtjes over dingen die gebeurd zijn. De website wordt beheerd door dhr. Offermans. Als je wat op de site wil laten zetten, moet je bij hem zijn.

X
Dit is ook geen leuke letter!

Y

Youtube
Filmpjes van het Sophianum kun je bekijken op Youtube

pin
foto fotokader
foto fotokader
foto fotokader
foto fotokader
Kalender

January 2021

Klik op de datum van je keuze om de activiteiten te bekijken.

Hot news

13-1 Update n.a.v. persconferentie 12 januari

Op dinsdag 12 januari jl. is in de persconferentie gezegd dat de effecten van de lockdown zichtbaar worden, maar dat het aantal coronabesmettingen nog onvoldoende daalt. Het kabinet heeft besloten om de huidige lock...

Lees meer

Foto
News
pijl
Foto
Hot news

13-1 Update n.a.v. persconferentie 12 januari

Op dinsdag 12 januari jl. is in de persconferentie gezegd dat de effecten van de lockdown zichtbaar worden, maar dat het aantal coronabesmettingen nog onvoldoende daalt. Het kabinet heeft besloten om de huidige lockdown ten minste 3 we...
Lees meer
Kalender

January 2021

Klik op de datum van je keuze om de activiteiten te bekijken.

Hot news

13-1 Update n.a.v. persconferentie 12 januari

Op dinsdag 12 januari jl. is in de persconferentie gezegd dat de effecten van de lockdown zichtbaar worden, maar dat het aantal coronabesmettingen nog onvoldoende daalt. Het k...
Lees meer
Foto
Kalender

January 2021

Klik op de datum van je keuze om de activiteiten te bekijken.

Hot news

13-1 Update n.a.v. persconferentie 12 januari

Op dinsdag 12 januari jl. is in de persconferentie gezegd dat de effecten van de lockdown zichtbaar worden, maar dat het aantal coronabesmettingen nog onvoldoende daalt. Het k...
Lees meer
Foto
Kalender

January 2021

Klik op de datum van je keuze om de activiteiten te bekijken.

INSCHRIJVEN

Ben je overtuigd? Het kan ook niet anders. Klik hier en vul het formulier in. We nemen snel contact op.

INSCHRIJVEN

Ben je overtuigd? Het kan ook niet anders. Klik hier en vul het formulier in. We nemen snel contact op.

LVO LVO Heuvelland Elos AOSL Technasium Erasmus Maatschappelijk stage