Traffic informers maken indruk op leerlingen
Af en toe laat de hond even van zich horen. De leerlingen van 3mavo moeten er een beetje om grinniken. Even een luchtig moment tijdens het heftige verhaal van traffic informer Danny (36).
Â
Jaarlijks komen traffic informers langs op het Sophianum. Dit zijn mensen die een ernstig verkeersongeluk hebben meegemaakt en scholieren willen waarschuwen om op te passen in het verkeer. In de lessen wordt wel eens aangekaart dat appen op de fiets niet zo heel handig is en dat je altijd moet uitkijken bij wie je achterop een scooter stapt. Maar als iemand dat vertelt die zélf daardoor een ongeluk heeft veroorzaakt, of dagen in coma heeft gelegen of blijvend letsel daaraan heeft overgehouden, dan maakt dat indruk. Heel veel indruk.
Â
Muisstil zijn de klassen als Danny vertelt over zijn ongeluk. "Op 18-jarige leeftijd ben ik blind geworden door een tragisch scooter-ongeluk. Als dat niet al erg genoeg was, was het ook nog zo dat een van mijn beste vrienden bij mij achterop zat en het niet heeft overleefd. Niemand die zoiets heeft meegemaakt weet hoe dat voelt om met dat laatste te moeten leven".
De blindegeleidehond, Hokie, ligt aan de voeten van Danny, die soms even op zijn gitaar tokkelt. De blues is zijn ding. Hij spreekt de klas vol vuur toe. Hij wil waarschuwen, hij wil voorkomen dat leerlingen domme dingen doen. "Ik ben zo gedreven omdat ik weet wat het is om niet bewust met alle gevaren van het verkeer bezig te zijn en de consequenties hiervan te ervaren. Als ik de presentatie geef wil ik met heel mijn hart en alles wat ik in me heb de jongeren overtuigen omdat ik niet wil dat hun dat overkomt wat mij overkomen is".
Â
Zelfs als de bel gaat en de pauze begint, blijven de leerlingen zitten. Hokie heeft lang genoeg gelegen en wil wél naar buiten. Een applaus van waardering voor de presentatie van Danny beëindigt de les. "Denk er aan", sluit Danny af, "voor mij is het te laat, voor jullie nog niet"