Opleidingen bij de landingsbaan
In het kader van loopbaanoriëntatie brachten 18 leerlingen van 2 en 3MAVO een bezoek aan de opleiding luchtvaarttechniek (Aviation Competence Centre) van het VISTA College. Gelegen in de directe nabijheid van Maastricht Aachen Airport werden de leerlingen en begeleidende docenten hartelijk ontvangen door dhr. Voncken. Hij gaf de leerlingen een korte omschrijving van wat de opleiding nu eigenlijk inhoudt.
"Als er 200 passagiers staan te wachten en jij moet aan het vliegtuig sleutelen, dan moet je behoorlijk stressbestendig zijn", vertelt hij, alvorens nog andere gewenste eigenschappen van studenten luchtvaarttechniek op te lepelen. Daarna volgt een rondleiding door de 'klaslokalen'. Een grote metaalafdeling, maar ook enorme ruimtes waar een cockpit, een deel van een vliegtuig en diverse motoren geplaatst zijn. Hier en daar zien we studenten aan het 'lesmateriaal' sleutelen. Zo nu en dan overstemt het lawaai van een overvliegend vliegtuig alles - we bevinden ons immers zowat óp de landingsbaan. Maar het geeft alles wel een realistisch tintje.
Voncken vertelt enthousiast verder. Over de luchttdruk in cabines, hoe een viermotorig vliegtuig in principe op 1 motor nog zou kunnen doorvliegen en over diverse onderdelen van de motoren. Tussendoor onderstreept hij hoe gewild studenten in deze sector zijn. "Ook dames", lacht hij naar de meiden in het gezelschap.
Het gaat verder - de groep kruipt een half vliegtuig in. "Dit vliegtuig hebben ze in stukken gezaagd en wordt ook gebruikt voor de stewardessen-opleiding". De omgeving is blijkbaar zó realistisch dat de groep spontaan de veiligheidsriemen vastklikt. In de hal boezemen de grote vliegtuigen ontzag in. Je ziet de blikken in de ogen van onze leerlingen: "Stel, je zou dáár aan mogen sleutelen...". In de nagebouwde cockpit, ook weer zo'n speciaal 'klaslokaal', kunnen de leerlingen ervaren wat een piloot meemaakt achter de stuurknuppel. Tientallen lampjes en knopjes flakkeren om de stoelen heen. "We kunnen ook een storing nabootsen", wijst Voncken.
De studenten kunnen dus voldoende oefenen, waardoor de praktijk naadloos aansluit op hun theorie. De praktijk staat letterlijk náást de theorie, want in de grote hangar van Samco Aircraft Maintenance wordt aan échte vliegtuigen gesleuteld. En wat zijn ze gróót. Met grote ogen lopen de leerlingen rond. "Zie je al die groene stickertjes?", vertelt dhr. Donners, docent. "Dat zijn allemaal beschadigingen aan het vliegtuig". Het ruikt naar kerosine. "Dit vliegtuig gaat aan het einde van de dag weer richting Tanzania".
Terug op de onderwijslocatie gaan de leerlingen zélf aan de slag. Ze mogen een vliegtuigband verwisselen en diverse onderdelen uit elkaar schroeven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar met behulp van de studenten lukt het uiteindelijk. De studenten vertellen onze leerlingen over de grote motoren, maar ook over de opleiding, die geheel in het Engels is. "Zodat ze geen instructies naar andere talen hoeven te vertalen en alles hetzelfde is".
Tegen half 2 stapt de groep weer de bus in. Nog even kijken naar dat grote vliegtuig dat klaarstaat op de landingsbaan. Een dag vol informatie en bewustwording. Wilden we vroeger niet allemaal piloot worden?
Dank aan de docenten en studenten van het Aviation Competence Centre en de medewerkers van Samco Aircraft Maintenance voor hun gastvrijheid en medewerking!