Eke Marien geeft moleculaire kookworkshop
Afgelopen vrijdag gingen leerlingen van 4HAVO/VWO naar het Continium in Kerkrade voor de introductie van de opdracht moleculaire gastronomie. Op dinsdag 19 september jl. werd daar een vervolg aan gegeven. Foodstylist Eke Marien gaf in de aula een demonstratie en tekst en uitleg over moleculair koken.
Â
Eke Marien begon zijn loopbaan in een kombuis op de Middellandse Zee, waarna hij enkele bedrijven, zoals Eke Kookt en Boerenjongens startte. Hij richt zich de laatste 10 jaar vooral op foodstyling en het schrijven van kookboeken. Ook wil hij wetenschappelijke kennis over voedsel toegankelijk maken voor een breed publiek.
Â
Zo ook dinsdag. Niet alleen 4HAVO/VWO'ers van onze school zaten in de aula, maar ook bovenbouwers van het Bernardinuscollege en het Graaf Huyn College. Een indrukwekkende tafel, vol met allerlei interessant uitziende apparatuur en ingrediënten wachtte de leerlingen op. Speciaal voor deze workshop was er boven het podium een camera gemonteerd, zodat de leerlingen live konden volgen wat er op de tafels gebeurde.
Â
Marien begon met enige achtergrondinformatie over het moleculaire koken. Daarna ging hij aan de slag met het bereiden van een aantal gerechten, gebruikmakend van moleculaire kooktechnieken. De bedoeling is dat de 4HAVO/VWO-leerlingen straks een menu gaan samenstellen, waarbij ze eveneens gebruik gaan maken van deze kooktechnieken. Smakelijke geurtjes zweefden door de aula. De chefkok was in zijn element. Natuurlijk werd na afloop ook geproefd van de gerechten.
Â
Een workshop die de leerlingen niet alleen inspireerde, want wát is er veel mogelijk, maar ook het water in de mond liet lopen.
​Meer zien?
Foto's
​Filmpje