Login
Somtoday
Slide background

Debatclub bij het Lagerhuis

De debatclub doet verslag.

"23 februari 2017 was de dag van ons debuut. Vanaf de oprichting van de debatclub in september 2016 hadden wij één doel: de deelname aan de Lagerhuis debatwedstrijd. Op deze heugelijke dag konden we eindelijk onze noeste arbeid eens tentoonspreiden.
 

Om 09.00 uur werden we allerhartelijkst ontvangen in het provinciehuis met koffie, jus en koekjes. De zenuwen gierden door onze lichamen en na een laatste keer de stellingen doorgenomen te hebben begaven wij ons naar locatie van de eerste ronde, onze vuurdoop. Het was de Statenzaal in het Gouvernement en ondanks de sfeer die deze zaal uitstraalde voelden we ons snel op ons gemak. Onze tegenstanders, het Valuas uit Venlo, ervaren rotten, zouden een hele klus worden, zeker aangezien het voor ons de eerste keer was - voor het echt. We hebben het fantastisch gedaan deze ronde maar helaas werden we verslagen, maar met kleine cijfers. Nog veel belangrijker: we waren een echt team en één tegenslag zou ons niet kunnen deren. In de tweede ronde lieten we echt zien een écht team te zijn en met flitsende retoriek en met de nodige humor wisten we gemakkelijk College Den Hulster uit Venlo te verslaan. De ontlading was enorm en de nodige high-fives gaven ons een nieuwe kick. Nu de derde ronde, waar we het moesten opnemen tegen het Dendron uit Horst. Het was spannend, héél spannend, maar mede dankzij een fantastisch 1-op-1 debat tussen Stijn en een leerling uit Horst wonnen wij ook deze ronde. YES!

De dag kon niet meer kapot, zeker niet toen we te horen kregen dat we nu zelfs de halve finale bereikt hadden. Er werd geschreeuwd, gelachen en zeer zeker werden we overmand door een gevoel van trots. Dit hadden we toch maar even geflikt! Nog meer goed nieuws bereikt ons: Maria had een van de beste twee speeches van de dag afgeleverd en mocht in de finale ronde deze speech in een volle statenzaal vertolken. Hulde!
 

In de halve finale moesten we het opnemen tegen onze vrienden uit Meerssen van het Stella Maris College. Een geduchte tegenstander, maar zeker een potentieel slachtoffer van onze goede flow, waar we inmiddels inzaten. Opgemerkt dient te worden dat juist deze twee teams niet alleen 5e en 6e klassers hadden meegenomen, maar ook leerlingen uit andere lagen. Er was geen verschil, iedereen was aan elkaar gewaagd. Het maakte beide teams sterker. Er was helaas maar één debatronde, waarbij het ging of de VN Veiligheidsraad afgeschaft moest worden. Over en weer goede argumenten, brede invalshoeken kwamen van beide kanten, feiten, cijfers. De jury begon: 1 punt voor Stella voor meeste humor en persoonlijke verhalen, 1 punt voor Sophianum voor beste argumenten en feiten. Nóg een punt voor Sophianum voor beste samenwerking. De spanning steeg. Helaas uiteindelijk won het Stella Maris College met 4 tegen 3. Mooi was dat we het hun ook wel gunden, ze waren sterk, maar ze hebben het zeker niet voor niks gekregen, ze hebben flink moeten knokken tot de laatste seconde.
 

De finale ging tussen Stella en het Valuas, waar onze vrienden uit Meerssen glansrijk wonnen. Hadden we toch even lekker van de winnaar verloren en aangezien we Meerssen al redelijk kenden vanuit onze oefendebatten, vierden we stiekem ook een klein feestje.
 

Hierna hielden Maria, namens het Sophianum en Yvonne, namens het Raayland hun respectievelijke speeches. Het waren twee fantastische speeches, zeer professioneel gebracht, met veel passie en geloofwaardigheid, de zaal was muisstil en na elke speech volgde een overdonderend applaus. Maria scheen haar licht op het recht van kiezen en hoe belangrijk dat wel niet is, heel realistisch en concreet, terwijl het andere meisje een algemeen emotioneel betoog hield tegen uitsluiting in de samenleving. Yvonne werd uiteindelijk als winnaar gekroond, maar we zijn allemaal heel trots op Maria.
 

We willen via deze weg ook nog een klein bedankje richten aan meneer de Bruin, die dit allemaal opgezet heeft en ons gemotiveerd heeft deze prestatie te leveren en mevrouw Jaspers die deze dag ons zeker ten volle ondersteund heeft.
 

We hebben het top gedaan, we hebben veel geleerd, we hebben ons zelf overtroffen, maar volgend jaar dan.....
 

Stijn, Isabelle, Emmy, Maria, Julie, Ugné, Myrthe, Milou, Charlotte, Marieke, Justin en Jeffrey".

Kalender

June 2024

Klik op de datum van je keuze om de activiteiten te bekijken.

Hot news

500 kilometer naar Sophie

Maandag 20 mei jl. vertrokken 15 leerlingen met 5 begeleiders voor een lange fietstocht naar Joigny. In dit Franse stadje werd in 1779 Sophie Barat geboren. Zij was de stichtster van de Orde van de Sacre Coeur, die ...

Lees meer

Foto
News
pijl
Foto
Hot news

500 kilometer naar Sophie

Maandag 20 mei jl. vertrokken 15 leerlingen met 5 begeleiders voor een lange fietstocht naar Joigny. In dit Franse stadje werd in 1779 Sophie Barat geboren. Zij was de stichtster van de Orde van de Sacre Coeur, die ook in Vaals een afd...
Lees meer
Hot news

500 kilometer naar Sophie

Maandag 20 mei jl. vertrokken 15 leerlingen met 5 begeleiders voor een lange fietstocht naar Joigny. In dit Franse stadje werd in 1779 Sophie Barat geboren. Zij was de stichts...
Lees meer
Foto
Kalender

June 2024

Klik op de datum van je keuze om de activiteiten te bekijken.

Hot news

500 kilometer naar Sophie

Maandag 20 mei jl. vertrokken 15 leerlingen met 5 begeleiders voor een lange fietstocht naar Joigny. In dit Franse stadje werd in 1779 Sophie Barat geboren. Zij was de stichts...
Lees meer
Foto
INSCHRIJVEN

Ben je overtuigd? Het kan ook niet anders. Klik hier en vul het formulier in. We nemen snel contact op.

INSCHRIJVEN

Ben je overtuigd? Het kan ook niet anders. Klik hier en vul het formulier in. We nemen snel contact op.

LVO LVO Heuvelland Elos AOSL Technasium Erasmus Maatschappelijk stage