5VWO'ers winnen Grondwet Challenge in Den Haag
Op vrijdag 23 maart jl. wonnen (!) leerlingen van 5VWO de Grondwet Challenge in Den Haag. Een verslag van deelnemers Jean-Paul Daemen, Milou Klein, Myrthe Hertog, Ugné Koelewijn, Jeffrey Opreij en Wout Keulen:
Â
"Na vorig jaar voor het eerst deelgenomen te hebben en heel aardig gepresteerd te hebben, was het dit jaar tijd voor revanche. Met een geheel vernieuwd team van vijfdeklassers begonnen we in december met het schrijven van een advies op een grondwetswijziging zoals dat gebruikelijk door de Raad van State wordt opgesteld. Het thema was het basisinkomen. Na veel vooronderzoek, raadplegen van experts op de UM en veel overleg in tussenuren leverden we eind januari ons voorstel in. Dit was geen sinecure. Ons voorstel moest aan een beleidsanalytische, een juridische en een wetstechnische toets onderworpen worden. Daarnaast moest er ook gedegen onderzoek gedaan worden naar de economische implicaties. Het was een goed stuk - en nu maar hopen dat we uit een van de 50 deelnemende scholen gekozen werden om mee te doen in de finale en dat lukte ons.
Â
Op 23 maart, de Nationale Grondwetdag, mochten we wederom naar het Haagse afreizen om de eer van Limburg en het Sophianum te mogen verdedigen. Daarnaast kregen we ook nog een coach toegewezen, Jos Buijvoets, een masterstudent staatsrecht van Tilburg University, die ons tweemaal in Gulpen heeft bezocht om een en ander bij te schaven en vooral te zorgen dat we juridisch beslagen ten ijs kwamen.
Â
Om 05.55 uur stonden de eerste deelnemers al op het station. Na een voorspoedige rit hadden we in Den Haag nog even tijd om een goed Haags bakje te doen en stipt 10.15 uur meldden we ons bij de ingang van de Raad van State, tegenover paleis Noordeinde. Na een korte incheck namen we plaats vooraan in de gotische zaal en we waren vanaf nu Team Groen.
Â
De moderator van de dag, Frits Bloemberg, complimenteerde ons nog even met de lange reistijd die we hadden ondergaan en het feit dat sommige leerlingen van ons ook nog eens midden in de SE week zaten. Maar ja, studeren is combineren en het eerste applaus van de zaal was een feit. De vicevoorzitter van de Raad van State (onze koning is de voorzitter), Piet Hein Donner gaf nog een preek (lees: een college) over staatsrecht en na ook dit aangehoord te hebben was het moment suprême aangebroken.
Â
Acht scholen moesten nu een korte pitch geven en hierna konden alle leerlingen kritische vragen stellen. Het was een drukte van jewelste aan de interruptiemicrofoon. Ook de professionele jury, bestaande uit Luc Verhey (staatsraad Raad van State en hoogleraar staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden), Marleen de Rooij (politiek financieel verslaggever NOS), Sven Koopmans (lid 2e kamer) en Reijer Passchier (wetenschappelijk medewerker Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) deden een aardige duit in de zak en stelden vragen op hoog niveau. Het was wel even peentjes zweten omdat laatstgenoemde steeds een grondige factcheck in petto had en cijfers uit de duim zuigen niet tot de opties behoorde.
Â
Onze pitch was precies zoals deze moest zijn. Later bij de feedback van de jury werden we nog een goed in het zonnetje gezet. Het was inhoudelijk zeer sterk, er zat humor in (alhoewel niet door iedereen begrepen), het was amusant en dit keer feitelijk correct. Juridisch en economisch zat het goed in elkaar. Elk teamlid kwam aan het woord en iedereen had zijn specialiteit. We wisten de vragen van de overige deelnemers en de jury goed te pareren en ook onze coach Jos wist de jury goed in te pakken met een paar mooie woorden. We wisten zeker dat we het goed hadden gedaan, maar wat was het eindoordeel van de jury?
Â
De jury nam uitgebreid de tijd elk team te analyseren en links en recht werd ook een kritische noot aangeslagen. Team paars, team wit, team oranje enz. De voorzitter van de jury kwam toen aan het woord en merkte op.."En nu hebben we nog twee teams over, groen en geel". O jeee, we zaten nu heel dichtbij de overwinning en toen dhr. Verhey begon met geel hadden we al het voorgevoel dat dit wel eens onze dag zou kunnen worden. En ja...team groen, het team uit Gulpen, het team van het Sophianum had gewonnen. Gegil, geschreeuw, opluchting en voldoening, emotie en blijdschap. Het was ons deze keer wel gelukt en al de tijd die we erin hadden gestoken werd nu dubbel en dwars uitbetaald.
Â
Later bleek ook nog dat we een prijs hadden gewonnen. We mogen in juni nog een keer terugkomen en we zullen dan een kijkje achter de schermen krijgen in politiek Den Haag, "meet en greets" met enkele ministers, misschien zelfs nog even babbelen met onze premier, lunchen in Nieuwspoort, dwalen door fractiegangen enz. In de middag mogen we dan op het strand van Scheveningen nog gaan kitesurfen.
Â
Voordat we weer teruggingen naar Limburg hebben we nog uitgebreid gedineerd bij een lokale Italiaan en onze overwinning samen gevierd. Om 22.00 uur waren we weer op station Maastricht, moe maar voldaan en weer een ervaring rijker.
Â
We willen tenslotte nog dhr. de Bruin bedanken, die erg voldaan en met een big smile rondliep, door ons de kans te bieden hieraan mee te doen, de morele ondersteuning die hij geeft en de immer positieve vibe die hij uitstraalt. Ook dank aan mevr. Lanters en onze mascottes Finn en Kess, die nu weten wat ze over een paar jaar staat te wachten."
Â
Proficiat met jullie overwinning! Goed gedaan!
Meer zien?
​Foto's