3VWO aan de kook bij T&C
In het kader van het vak Taal & Cultuur waren de leerlingen van 3VWO op woensdag 3 april jl. aan het koken. In hun eigen restaurant stond er een Duits, een Nederlands en een Frans gerecht op het menu. De menukaarten, die ook gemaakt waren, lieten gerechten zien als Currywurst mit Pommes Frites, boerenkool met worst, Knödeln, macarons, een kaasplank, andijviestamppot met spekreepjes en Schwarzwälder Schokoladenkuchen. Om je vingers én bord bij af te likken.
Leerlingen én ouders namen plaats in de DVPR-ruimte en wachtten rustig af op wat komen ging. Ondertussen was het aanpoten in de keukens.
"Hoe gaat deze oven eigenlijk aan?", horen we rechts. "De uien moeten glanzend zijn, vindt u dit glanzend genoeg?", klinkt het boven de pannen aan de andere kant. "Hoeveel is 25 gram boter eigenlijk? Zoiets?" Het mes zweeft boven de boter. Er wordt geproefd en goedkeurende blikken worden uitgewisseld.
De docenten, de dames Mommer, Kamps, Kochen en Meessen, zijn helemaal onder de indruk van de currysaus en hebben de ketel al bijna leeggegeten voordat de saus überhaupt kennisgemaakt heeft met de Currywurst. De uitjes worden gesnipperd, de geur van zuurkool zweeft rond. De leerlingen zweten peentjes boven het fornuis, maar die staan dan weer níet op het menu.
De gerechten worden netjes geserveerd en de uitleg is in de taal van het gerecht. Dat betekent: uitleggen in het Duits en Frans. Een muziekje klinkt op de achtergrond. Terwijl de gasten zich ontfermen over de maaltijden, gaat in de keuken de afwas van start.
Een smakelijke 'les' Taal & Cultuur zullen we zeggen!